2016-02-16

OKOSSÁGOK ÉRETTSÉGIRE ÉS MÁSRA



Kiváló szóbeli érettségi?

2015.04.28. 08:05 | Szerző: Weitz Teréz

Ádám szóbeli érettségizik



Ádám laza, megnyerő srác. Olyan könnyen barátkozó, jófej pasi. Mindenki imádja. Mert jó a dumája, vicces. Nem beszélve arról, hogy tök jól néz ki. Tudja is magáról és ki is használja. Tuti nem sokat tanult az érettségire, mégis jobb jegyet kap, mint amennyit megérdemel. Mindig jobbat kapott a szóbeli felelteire. Kidumálta. Most is biztosan így lesz. Bezzeg én. Halálra tanultam magam. Százszor többet tudok, mint ő. Mégis. Sosem azt a jegyet kapom, amennyit tudok. Totál para az egész. Az érettségin meg ráadásul a jövőm múlik. Mi lesz, ha elrontom? Naná, hogy elrontom. Már most rám tör a frász. Mi lesz még akkor, amikor egy egész sornyi tanár ül velem szemben és árgus szemekkel lesi, hol mondok hülyeséget. Maga a csoda lenne, ha tényleg el tudnám mondani azt, amit megtanultam. Hiába van a fejemben. Egyszerűen nem jut eszembe. Bezzeg amint kiléptem, azonnal tudom. Olyankor azt kívánom, bárcsak visszamehetnék. De akkor már késő. Istenem! De jó lenne úgy lazán, olyan könnyedén, magabiztosan szóbelizni.  


A megnyerő szóbeli érettségi titka

Döbbenetes a szám. De igaz. 55% a testbeszéd, 38% a hangsúly és csak 7% a tartalom. Hogyan lehetséges ez? Mert a testbeszéd a lelkiállapotod külső megnyilvánulása. Persze azért tudni kell hozzá, mert tartalom nélkül a testbeszéd is jelzi a semmit. Mi dönti el tehát a jó szóbeli érettségi titkát? 
  • mimika
  • ruha
  • illatok
  • gesztikuláció
  • testtartás
  • hanghordozás
  • beszédtempó
  • hangerő
  • dallam
  • tartalom

Mi történik a vizsgáztatók tudatalattijában?



Ádám belép a terembe. Egyenes tartással. Széles mosollyal köszönti a vizsgáztatókat. Majd kihúzza a tételt. Rápillant. Mimikája azt árulja el, hogy jót húzott. Ezt finom arckifejezéssel és egy villanásnyi szemkontaktussal jelzi is a tanárának. Helyére vonul. Határozott, magabiztos léptekkel. Sarkát kicsit erősebben veri a talajhoz és egy picit nagyobbakat lép. Igazából már itt eldőlt a sorsa. Az összes vizsgáztató tudatalattijába beférkőzött a megállapítás. Tudja. ( Pedig nem is tudnak róla, hogy Ádám miért lett 3 másodperc alatt szimpatikus.)
Amikor ő kerül sorra, ugyanezekkel a léptekkel közeledik a vizsgáztatókhoz. Ádám valójában tisztában van vele, hogy elég hiányosak az ismeretei, de ez nem látszik rajta. Tudja, hogy el tudja adni azt, ami van. Használja az következő trükköt. Nem belevág és halad lineárisan, hanem előbb elmondja, hogyan építette fel gondolatait. A visszajelzést, halvány kis mosoly, felpillantás a jegyzetekből, veszi Ádám csatornája. Még határozottabbá válik. Megkapta a jelzést, igen jó úton haladok. Jegyzetét, ami eltér a többiekétől, mert elmetérképet készített, sokkal könnyebben tudja kezelni. Átlátható. Csak néha kell belepillantani, anélkül, hogy bogarászni kellene a lineárisan egymás alá írt sorok között. Így bőven van ideje és energiája arra, hogy folyamatosan szemkontaktust tartson a tanárokkal, néha erre, néha arra pillantva. Nem áll le. Mondja. Kicsit lassabb tempóban, mint a normál beszéd. Figyelve arra, hogy mondat végén levigye a hangsúlyt. És persze gesztikulál. Megmutatja csuklóját. Időnként bal kezével ujjain mutatja is érveit. Emelt fővel, megmutatja torkát is. Megteheti, mert nem kell a jegyzetét silabizálnia. Ezek után már csak egy kérdést kap. Nem kétséges, megvette a vizsgáztatókat.

Mit jelentenek ezek a jelzések a szóbeli érettségin?

A testbeszéd olvasása még azokból az időkből származik, amikor nem volt beszéd. Hogy ki a legerősebb a csoportban azt testbeszéddel fejezték ki. A leggyengébb is eszerint volt felismerhető. A beszéd, nyelv kialakulásával bővült a paletta. Már több mindenről megállapíthatóvá vált a hierarchia. A hanghordozásból is. Mit olvas a tudatalatti abból, hogy látni engeded a torkodat? Biztonságban érzed magad. Nem félsz a támadástól. A nyitott tenyér és megmutatom a csuklóm azt jelenti, hogy nincs rejtegetni való. Felemelem a hallgatót, ez esetben a vizsgáztatót. Az emelt fej, leengedett vállak, egyenes tartás, annak a jele, hogy teljesen feszültségmentes vagy. Ha ideges vagy felhúzod a vállaid, megfeszíted a vállizmaid,véded torkodat. Gyűjtöd befelé a levegőt, szinte szétrobbanásig. 
A kísérleti eredmények megdöbbentőek. Ugyanazzal a tartalommal ámde más testbeszéddel tartottak előadást. Majd a nézőknek pontozniuk kellett az előadást. Mondom, ugyanazzal a tartalommal. A fent említett jó testbeszéddel az előadást 84%-ra értékelték, míg a rossz testbeszéddel 28%-ra.

Megtanulható a sikeres szóbeli érettségi titka

Bármennyire hihetetlennek is gondolod, a hatásos fellépés tanulható. A szóbeli érettségire felkészítő tréningen nem csak a jó testbeszédet, hanghordozást tanítom meg, hanem azt is, hogyan építsd fel a tételed. Nem csak elméleti tudást adok. Gyakorolunk, gyakorolunk. Hogyan jegyzetelj elmetérképben. És iszonyatosan fontos!! Hogyan memorizáld úgy a tételeket, hogy akkor, ott eszedbe jusson. Ne menjen kárba a befektetett időd, energiád csak azért, mert nem tudod eladni magad. Egyenes úton juss be az áhított egyetemedre.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése