2016-02-16

BIBLIA, 2016, EMELT SZINTŰ SZÓBELI TÉTEL, 16.

Irodalom 16. tétel A Biblia néhány jellegzetes műfajának bemutatása
(Bázisszövegek)



 „A lét válna kibírhatatlanul unalmassá, ha nem próbálnánk megfejteni azokat a titkokat, amelyeket Isten elrejtett előttünk.”Albert Einstein (Idézi: a Magyar Tudományos Akadémia folyóirata).

FELADAT: Mutassa be egy zsoltár segítségével, milyen rejtett dolgokat takar a vers, és ezt milyen költői kifejező eszközökkel éri el a beszélő!



VAGY

 „Ne tékozold el azzal az életedet, hogy másokra jó benyomást igyekszel tenni. Az életed ne legyen csupán munka, de a munkád legyen teljes értékű élet.” (Maggie Gobran)
Forrás: Maggie Gobran: A kairói Teréz anya, Immanuel Sószóró kiadó, 2015, 13.o.
(Gobran az informatika egyiptomi professzor asszonya, aki a legszegényebbekért adta fel karrierjét, hogy Kairó nyomornegyedeiben szolgáljon az ott élőkért.)

FELADAT: Gobran asszony gondolatai a bibliai példázat műfaj tulajdonságaival rokonítható. Miért? Válasszon ki egy példázatot, s bizonyítsa az idézet valódiságát!


VAGY
„Mivel az emberek különbözőek, az Istennel való kapcsolatuk is különféle. Azok az emberek, akikkel a Holdra utaztam, valamennyien keresztények voltak, s így először az jut eszembe, hogy szellemileg nézve mi mindannyian sokat tudtunk hozzátanulni az eddigiekhez. Egyszerűen szükséges a Teremtővel foglalkozni, ha a világmindenség ilyen távolságából ismerkedünk a Holddal és a Földdel.”(James Benson Irwin amerikai űrhajós, az Apolló 15-tel repült a Holdra 1971-ben)

FELADAT: A Teremtés Könyvével kezdődik a Biblia. A teremtésmítosz jellemzőit mutassa be, s utaljon más ókori művekre, amelyekben szintén megtalálható ez a műfaj!



VAGY


Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes. Azt, hogy hogyan éljek, mit tegyek, mind az óvodában tanultam meg. Az egyetemen a bölcsesség nem volt különösebb érték, az óvodában azonban annál inkább. Íme, amit ott tanultam: Ossz meg mindent másokkal! Ne csalj a játékban! Ne bántsd a másikat! Mindent oda tegyél vissza, ahonnét elvetted! Rakj rendet magad után! Ne vedd el a másét! Kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál! Evés előtt moss kezet! Húzd le a vécét! A frissen sült sütemény és a hideg tej tápláló. Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset! Délutánonként szundíts egyet! A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét és ne szakadjatok el egymástól! Ismerd fel a csodát!”(Robert Fulghum, amerikai író)


FELADAT:A Bibliából számtalan bölcsességet meríthetünk. Mutassa be a Prédikátor Könyve és a Példabeszédek segítségével, milyen műfajok ezek! Keressen 2-3 olyan részt, amelyek hasonlítanak a fenti szöveg gondolataira!





VAGY



„…Két nemzet lesz a föld ekkor, s ez szembe fog állni:
A jók s a gonoszak. Mely eddig veszte örökké,
Győzni fog itt a jó. De legelső nagy diadalma
Vértengerbe kerűl. Mindegy. Ez lesz az itélet,
Melyet igért isten, próféták ajkai által.
Ez lesz az ítélet, s ez után kezdődik az élet,
Az örök üdvesség; s érette a mennybe röpűlnünk
Nem lesz szükség, mert a menny fog a földre leszállni.”
(Petőfi: Az itélet)

 Feladat: Petőfi jövőről alkotott látomása jelenik meg az idézetben. A Jelenések Könyve is a jövőt vázolja fel. Határozza meg e rész műfaját, és említsen 2-3 jellegzetességet, valamint vesse össze a fent látható idézettel, a vers bibliai motívumainak értelmezésével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése