2015-10-02

KOSZTOLÁNYI: ESTI KORNÉL

BEVEZETŐ

Esti a magyar irodalom legkülönlegesebb személyisége.
Reneszánszát éli a kötet a 90-es évektől: érdemes újraolvasni. A reneszánsz feltehetőleg a posztmodernizmussal összefügg. Sőt! Esti Kornél zenekar is van már. Megfilmesítették: Pacskovszky József: Esti Kornél (kerek történetet alkotott (a kötetre nem jellemző), s az erotikát hangsúlyozta, ami nem lényeges a műben).




KIADÁSOK

1925 - az első EK-novella, 1933 - EK-kötet (18), 1936 - a Tengerszem c. novellás kötetben is jelen van EK kalandjai (17)= összesen 35 novella. Kéziratban maradt művei között is van EK-novella

MŰFAJI KÉRDÉSEK
  • novellafüzér?
  • regény?
Nem fontos eldöntenünk.
(Boccaccio: Dekameron, Mikszáth: Tót atyafiak, A jó palócok, Krúdy: Szindbád-novellák
 ->novellafüzér) Mikszáth óta a novellafüzérek a pálya elején szokásosak, amelyek a Nagy Regényt készítik elő. Itt nem! Már megvoltak regényei.
"össze ne csirizezd holmi bárgyú mesével. Maradjon annak, ami egy költőhöz illik: töredékes" (nyitó novella: EK mondja az írónak)

A KÖTETRE JELLEMZŐ
  • nincs ok-okozatiság
  • nincs szépen felfűzött epikus szál
  • nem fontos, hogy a novellák a kisgyermekkortól a halálig szólnak (akkor regény lenne)
  • nincs erkölcsi tanulság
  • nincs lélektani megindoklás
  • DE!!! ahogy a narrátor társalkodóvá teszi a befogadót, példátlan a magyar irodalomban!!!
  • SZÖVEGSZERVEZŐ GÉPEZET VAN! (Szegedi-Maszák Mihály)
NYITÓ NOVELLA
  • Utólag írta.
  • A  kötet keletkezésének történetének fikciója.
  • "Már túljártam életem felén, amikor egy szeles, tavaszi napon eszembe jutott Esti Kornél. Elhatároztam, hogy meglátogatom, s fölújítom vele régi barátságunkat." - >Dante: "Az emberélet útjának felén..."
  • 10 éve nem találkoztak, egy napon születtek. (a történetek egy részét Karinthy Frigyessel, Csáth Gézával és Somlyó Zoltánnal való barátsága ihlette)
  • ellentétek, hasonlóságok közöttük
  • mindkettő író
  • de kettejükben a művész és polgár ellentéte körvonalazható

Művész (EK)
Polgár (Narrátor)
a konvenciókat elveti
a konvenciókat betartja
egyedül él
családos
nem érdekli már az írás
sikeres író
vásott kölyök maradt
gyermekkora óta példás élet
lázadás
elfogadás
könnyelműség
felelősség
színes világ
egyhangú élet
este él (ESTI K.)
szigorú napirend szerint él
képzelet
valóság

  • szövetkeznek: egy könyv megírására
  • Az író neve a narrátor, a könyv címe Esti Kornél (az nagyobb betűvel van írva  :)

Kosztolányi alteregója EK. Kosztolányi ki nem élt nonkonformizmusa, bohém lénye. A személyiségben megjelenő kettősség bemutatása.

A 18 novella alcímmel jelent meg, összefoglalja benne a történetet röviden (TIZENNYOLCADIK FEJEZET,
 Az Esti Kornél csodálatos kalandjaiban rövid magyarázat nélküli címek (Az utolsó fölolvasás).

MOTÍVUMOK 

Ezek tartják egységben a művet. Nem a főhős, nem a történet.


  1. UTAZÁS
Közismert toposz az irodalomban. Általában az élet útjának allegóriája. A lélek útjai ezek. A cselekmény ürügy a lélek rezdülésének bemutatására.Nem mindig utazás. Néha egy pillanat (Boldogság)

     2. HALÁL

"Nem a halál a feladatom. Azt nem ismerem, hanem a meghalás folyamata. Az rám tartozik. Ez minden ember egyetlen feladata" - mondja Esti.

      3. A NYELV VISZONYLAGOSSÁGA  - NYELV ÉS VALÓSÁG - A NYELV KORLÁTAI

A bolgár kalauz története. Egy nehezen összerakható, tragikus végű történetet mesél el bolgárul a kalauz EK-nak. A nyelv ősállapotába kerül vissza a szereplő. ("őrület ez vagy az érzelem kibuggyanása?") A nyelv és beszéd  viszonylagosságát mutatja be  a narrátor. Az összetartozás nyelven túli jellegét mutatja be. ("...emlékezetem nem oly régi, mint ismeretségünk.") Vagy Kücsük nevű török lánynak 330 csókot ad a 330 török szóért, amit átvett a magyar nyelv.

    4. HOSSZÚ FOLYOSÓ

Mindig a halálba visz. Rideg világ. Titokzatos.Az utolsó fölolvasás, Mogyoróssy Danit hosszú folyosón viszik az elmegyógyintézetbe. Az utolsó fölolvasás. Hosszú folyosón végighaladva jut el a szereplő a szállodai szobáig. Összekapcsolódik a halálmotívummal.

     5. TÜKÖR

Az önmegismerés allegóriája. Az utolsó fölolvasásban. Mogyoróssy Pali történetében egymás tükörképei lesznek. Pali át is veszi Esti szerepét. Esti már kilép a történet elején.

     6. VALÓSÁG - FIKCIÓ FELCSERÉLHETŐ

Esti és az író kapcsolata. A narrátor valósága - Esti képzelete. " Mit ér a költő ember nélkül? Mit ér az ember költő nélkül" - nyitó novella.


ESTI KORNÉL ALAKJA

Nem jellem, hanem lelki alkat. A "lét kapuját döntögeti". Szembesül a valóság tragikus oldalának javíthatatlanságában. A mély együttérzés gyakran ellentétes reakciót vált ki a részvét mellett: megveri a tüdőbeteg özvegyet. A fogyatékos lányt megsajnálja.
Az ember nem élheti át a boldogságot, legfeljebb egy pillanatra. Oka: a fészekmelegből, a családból való kiválás örök reménytelenséget ad az embernek: a gyermekkor teljességének elvesztése felnőtt korban állandósítja a boldogtalanságot. (lásd lírája: Boldog szomorú dal, a szegény kisgyermek panaszaiból.

HANGNEMEK

Tragikum és komikum együtt. A lét elviselhetetlenségét gyakran a humorral oldja.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése